Az utóbi évekre nem volt jellemző a kiegyensúlyozottság a BL negyeddöntőjében. Tavaly a Barcelona egy otthoni 4-0-vál rövidre zárta a továbbjutás kérdését a Bayern ellen és első blikkre a Chelsearől sem gondoltuk volna, hogy megizzad majd a Stamford Bridge-en, miután 1-3-ra leiskolázta idegenben az örök mumus Liverpoolt. Egy évvel korábban a Manchester United 0-2-re verte a Roma-t az Olimpico-ban, a Barca pedig 0-1-re lépte le a Schalke-t, szintén idegenben. Ehhez képest idén egyik párharcról sem mondhatjuk, hogy a visszavágó csak puszta formalitás lenne.

 

Francia belügy

Haladjuk időrendben (habár azt nehéz lenne megállapítani, hogy a két-két egyidőben kezdődő meccsen melyik bíró fújt hamarabb, de legalábbis a napok tekintetében tartsuk meg a sorrendet)! Kedd este az egyik ágon francia párharcra került sor. Aki szerint a pohár félig üres, az bizonyára sajnálja a két csapatot, hiszen kevés volt rá az esély, hogy a gall alakulatok összekerüljenek és most mégis egymás testén keresztül vezet majd az út a legjobb négy közé. Aki szerint viszon a pohár félig tele van, az úgy áll hozzá, hogy így legalább biztosan lesz egy francia résztvevője az elődöntőnek (ilyenra a Monaco vitézkedése óta nem volt példa).

A Real Madrid skalpját is begyűjtő Lyon kezdhette otthon a párharcot és gyorsan vezetést is szerzett egy hatalmas védelmi hibának köszönhetően. A Bordeaux azonban egyáltalán nem illetődött meg: előbb egyenlített, majd rendkívül veszélyesen futballozva már-már fölényben játszott, amikor az idei BL kiírásban mindössze három gólt kapó bordeax-i védelem újra előnyhöz segítette a Lyont. A második félidőben kiegyenlített játék folyt de egy vitathatóan szándékos kezezés miatt megítélt büntetővel végül a Lyon 3-1-re nyert. Laurent Blanc együttese a mutatott játék alapján talán nem érdemelt ilyen különbségű vereséget, de az idegenben lőtt gól miatt még így sincsenek lehetetlen helyzetben. Ami viszont biztos, hogy a korábban jól muzsikáló védelem komoly fejmosásra számíthat, a helyzetkihasználáson pedig javítani kell. Ugyanakkor lyon-i oldalon sem ártana egy kis beszélgetés a hátsó alakzattal, ugyanis Chamakh-ék hazai pályán nem fognak ennyi helyzetet elpuskázni. Ha viszont az Olympic mégegyszer elő tudja venni azt a játékot, amit Madridban a második félidőben mutatott, akkor nem lehet probléma a továbbjutással, bár a két gólt szerző Lizandro a visszavágón sárga lapjai miatt eltiltását tölti majd.

A meccs összefoglalója:

 

Rooney, vagy nem Rooney

Első blikkre mindenki az angolokat tartotta esélyebbnek a Bayern - Manchester párharcban de egy német csapatot soha nem lehet leírni. A meccs előtt persze ment a szokásos múltidézés, a 99-es barcelona-i csoda felelvenítése és a két csapat további párharcainak áttekintése. Aki nem emlékezne esetleg (van ilyen?) az említett meccsre, az itt megtekintheti az utolsó pár percet a szegény megboldogult idősebb Knézy Jenő hangjával.

 

Szóval az esélyes "Vörös Ördögök" jöttek, láttak és két perc elteltével már vezettek is Allianz Arénában. Ki más rúgta volna a gólt, mint az idényben már 34. találatát szerző Wayne Rooney? Az élőképen még úgy tűnt, hogy a Bayern védelme elkövette azt a kapitális hibát, hogy egyedül hagyta a csodacsatárt, a visszajátszáson azonban látszott, hogy az arcsérülése miatt Vasálarcos szerkót öltő Demichelis hatalmasat perecelt a csúszós gyepen, így maradhatott egyedül "az isteni Wayne".

A MU innentől nyugodtan játszhatta a saját játékát, a 4-5-1-es felállással, 3 szűrővel úgy tűnt nem lehet baj. A kezdeti sokkból lassan felocsúdott a Bayern és még az első félidőben egyenlíthetett is volna, azonban a Müller-Olic csatársort mintha megátkozták volna. Robben sérülés miatt még a kispadon sem kapott helyet, Riberyt pedig jobban érdekelte a mögötte játszó Badstuber szekálása, mint a lassan két évtizede elnyűhetetlen Gary Neville átjátszása. Helyetek voltak itt is, ott is, azonban a játék képe alapján a 0-1 igazságos eredménynek tűnt a félidőben.

A második játékrészre már más felfogásban érkeztek a bajorok. Nem ittak ugyan vért, mint a MU játékosai a Milan elleni meccsek szünetében, de az ő akaratuk érvényesült: a középpályán rengeteg labdát szereztek, Ribery is visszavett az arcából, csak a befejezés nem sikerült a németeknek. Úgy tűnt Sir Alex Fergusson "veszi a lapot" és frissíti a csapatot, azonban általános megdöbbenésre nem csak cserélt, hanem támadóbb felállásra váltott. Lehozta az idényben csak szenvedő Carricket és a rengeteget dolgozó Park-ot, helyükre pedig Valencia és Berbatov érkezett. Az új formációval az United még annyit sem mutatott, mint korábban, a Bayern viszont egyre rohamozott. A megérdemelt egyenlítés végül a Gary Neville érthetelen és buta kezezése miatt megítélt szabadrugásból érkezett a 77. percben. Ribery gyenge kísérlete megpattant a felugró Wayne Rooney-n, az addig parádézó Van der Sar-nak így esélye sem volt a hárításra. A holland hálóőr azért a későbbiekben is bemutatott még pár bravúrt, a hajrához közeledve pedig Vidic fejelt egy hatalmas kapufát a másik oldalon. Amikor már mindenkinek jó lett volna a döntetlen (Butt, a Bayern kapusa még időt is húzott) a manchesteri védők még összeügyetlenkedtek egy gólt: Evra és Rio Ferdinand sem tudta hol van a labda, így a harcos Olic zavartalanul lőhetett a hálóba. A horvát támadó kisportolt felsőtestének látványával örvendeztette meg az Allianz Arenát, egy sárga kártyát megért, a másnap minden sportújság címoldalát díszítő sztriptíz. 

 

A továbbjutás szempontjából ez a 2-1 inkább a Manchesternek lenne jó, de a későn bekapott góllal szinte egy időben megtörtént az, amitől minden MU fanatikus rettegett: a fantasztikus formában lévő Wayne Rooney megsérült. Aki látott már ilyen sérülést, az azonnal a bokaszalagszakadásra gondolt, azonban Sir Alex pénteken tartott sajtótájékozatójában elmondta: "a nemzet abbahagyhatja az imádkozást", ugyanis az angol fenegyerek megúszta egyszerű húzódással és 2-3 hét múlva visszatérhet. Eközben viszont simán elmehet az Unitednek a bajnokság (hétvégén sorsdöntő derby lesz a Chelsea ellen) és a BL is, hiszen jövő héten Berbatov mellett maximum a tapasztalatlan - bár tavaly ilyenkor a bajnokságban két fontos gólt is szerző - Macheda és a gól ellen beoltott Diouf léphet csak pályára.

Az előző mérkőzés alapján elmondható, hogy a MU ennél gyengébben nem tud még egyszer játszani és otthon mindig nagyon erős, viszont a bajorokhoz visszatérhet majd a csapat igazi motorja, Arjen Robben és ami még fontosabb egy gólos vezetéssel utazhatnak majd a visszavágóra. Ha a Bayern gólt tud lőni idegenben, a Rooney nélküli MU nem biztos, hogy ki tudja harcolni a továbbjutást, viszont egy angol csapatot sem lehet soha leírni! Az például kedvező jel lehet, hogy a legutóbbi 2-1-es idegenbeli BL vereség után felszívták magukat és 7-1-re kiütötték az AS Roma-t.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyhos.blog.hu/api/trackback/id/tr571886946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása